Radość, która wynika ze wspólnego działania, twórcze podejście podczas gotowania, a przede wszystkim zdobycie nowego pozytywnego doświadczenia życiowego, które mamy nadzieję, iż zaowocuje niebawem w naszych działaniach edukacyjno-żywieniowych – jest kolejnym wspólnym działaniem współpracy z fundacją Kulczyk Foundation w ramach programu „Żółty Talerz”.
29 stycznia 2019r. koordynatorzy z Caritas Diecezji Drohiczyńskiej uczestniczyli w warsztatach kulinarnych pt. „Ogólne zasady żywienia dzieci – co zrobić́ żeby było lepiej?”. Warsztaty odbyły się w Pracowni Efektu Domina w miejscu, w którym mieści się kuchnia Żółtego Talerza w Warszawie. Było bardzo ciekawie i pouczająco. Poznaliśmy dużo zagadnień związanych ze zdrowym odżywianiem oraz wiele priorytetów żywieniowych dla dzieci i młodzieży, które chcemy kultywować oraz przekazywać naszym podopiecznym niezbędne tajniki do prawidłowego układania menu, jak także komponowania zdrowych i smacznych dań.
Przyjemnym doświadczeniem było wspólne przygotowanie ośmiu posiłków, w tym pysznych – dwóch deserów. Egzotyczne posiłki zaczerpnięte z innych kultur, przyrządzane wspólnie z uczestnikami, którzy przyjechali z różnych zakątków Polski, wymiana doświadczeń regionalnych oraz poznanie tajników kuchni innych krajów, dało nam siłę i motywację by w naszej Diecezji uczyć dzieci i młodzież zdrowego stylu życia oraz pasji do wspólnego gotowania w gronie najbliższych osób.
[Best_Wordpress_Gallery id=”553″ gal_title=”2019-wawa-ZT”]