Przekaż 1% podatku dla Caritas Drohiczyn KRS 0000442509

4 listopada 2022

Piknik integracyjny podsumowujący projekt pt: ,,Warsztaty regionalne w podlaskiej tradycji – integracja międzypokoleniowa” w bielskim Warsztacie

W dniu 3 listopada 2022 roku w Warsztacie Terapii Zajęciowej Caritas Diecezji Drohiczyńskiej w Bielsku Podlaskim odbył się Piknik integracyjny podsumowujący projekt pt: ,,Warsztaty regionalne w podlaskiej tradycji – integracja międzypokoleniowa”.

Projekt skierowany był do mieszkańców woj. Podlaskiego w szczególności do dzieci, młodzieży oraz osób niepełnosprawnych i seniorów. Zadanie publiczne współfinansowane było ze środków Województwa Podlaskiego. W trakcie projektu zostały przygotowane trzy bloki tematyczno – warsztatowe. Pierwszy zakładał warsztaty kulinarne, a jego efektem było stworzenie przepiśnika z daniami, które powstawały podczas zajęć warsztatowych. Oprócz tych warsztatów miały miejsce również warsztaty edukacyjne. Jednym z celów projektu było przeprowadzenie również warsztatów rękodzieła ludowego, polegających na odbyciu lekcji, takich jak decoupage czy zajęcia z florystyki. Zgromadzone panie mogły wykonać stroiki w koszyczkach, małe stroiki funeralne ze świecą, deseczki i szklane lampiony ozdabiane metodą decoupage.

Atmosfera podczas pikniku integracyjnego podsumowującego projekt była bardzo radosna. Zaprezentowany został kalendarz na 2023 r., do którego wykorzystano zdjęcia powstałe podczas warsztatów. Przeprowadzono również konkurs z nagrodami. Biorący udział w projekcie seniorzy, stwierdzili jednogłośnie, że w tak wszechstronnym i atrakcyjnym projekcie jeszcze nie brali udziału.

Tekst: Piotr Olszański

Zdjęcia: Agnieszka Garbowska