Przekaż 1% podatku dla Caritas Drohiczyn KRS 0000442509

6 maja 2022

List młodzieży z Włoch do rówieśników z Ukrainy

Caritas Diecezji Drohiczyńskiej pomaga uchodźcom z Ukrainy oraz dostarcza wsparcie bezpośrednio do różnych rejonów Ukrainy.

Jest to możliwe dzięki wielu ludziom wrażliwym na krzywdę i z otwartym sercem.

Otrzymaliśmy pomoc rzeczową między innymi z diecezji Arezzo we Włoszech. W organizację zbiórki w diecezji oraz przygotowanie transportu do Polski bardzo zaangażowała się tamtejsza młodzież.

Otrzymaliśmy od nich list skierowany do młodzieży ukraińskiej, którego tłumaczenie przedstawiamy poniżej oraz załączamy skan oryginału:

Żaden gest ani zdobywanie pieniędzy, żadne słowa ani pocieszenie nie mogą w najmniejszym stopniu dotknąć tego, co jesteście zmuszeni przeżyć na co dzień i co straciliście.
Pracuje się codziennie po to, aby zgromadzić dobra, na wakacje, na rzeczy powierzchowne i niepotrzebne, gdy wystarczy chwila szaleństwa, by zniszczyć to wszystko.
Prawda jest taka, że wszyscy jesteśmy trochę ofiarami nieprzemyślanych decyzji , a życie jest darem. I niestety są tacy, którzy urodzili się w szczęśliwej części świata a są i tacy, którzy niestety tego szczęścia nie mają. Dlatego ci, którzy mieli szczęście nie doświadczyć wojny, ale tylko zobaczyć ją w telewizji w cieple swojego domu, mają moralny, braterski i obywatelski obowiązek pomagać osobom znajdującym się w trudnej sytuacji.
Drugi człowiek jest zwierciadłem duszy każdego z nas i możemy się odwrócić w drugą stronę udając, że pewne rzeczy nas nie dotyczą, ale nasze sumienie jest sprawiedliwą władczynią i każdy w swoim sercu wie, że może dla drugiego coś zrobić.
Jesteśmy stowarzyszeniem młodych ludzi, mieliśmy wszystko od życia, ale hasło: „zrobić miejsca dla młodych” to także być odpowiedzialnym, pomagać innym, tworzyć warunki, żeby świat był lepszy, świat, w którym my, młodzi ludzie, będziemy musieli żyć.
Ten zbiór, to kropla w morzu – jeśli chodzi o pomoc drugiemu człowiekowi, ale wiele kropli tworzy prawdziwą pomoc.
Życzymy Wam pokoju, wam, którzy bardziej niż ktokolwiek inny na świecie, na ten pokój zasługujecie.

List młodzieży z Włoch do rówieśników z Ukrainy

nastepny wpis »