Przekaż 1,5% podatku dla Caritas Drohiczyn KRS 0000442509
„Z tradycją i smakiem” – moc kuchni podlaskiej zagościła 29 sierpnia pod Ośrodkiem Kultury w Siemiatyczach podczas festynu z okazji zakończenia wakacji. Tego dnia odbyły się pokazy plenerowe: gotowania gulaszu chłopskiego na olbrzymiej patelni z finalistką programu MasterChef Joanną Studnicką oraz Szefem Kuchni Arturem Sarnkiem, pokaz wypieku chleba oraz sękacza.
Każdy uczestnik festynu mógł spróbować tradycyjnych potraw przyrządzanych według dawnych receptur kulinarnych na terenie Podlasia oraz otrzymać gotowy przepis, by w zaciszu domowym wspólnie z rodziną przygotować pyszne danie. Miłą niespodzianką okazał się konkurs o tematyce nawiązującej do tradycji kuchni podlaskiej w którym udział wzięły dzieci, młodzież, a także osoby starsze.
Rozmawialiśmy o tradycyjnych potrawach, jak je przygotować, a przede wszystkim jak smakują: Cepeliny, Bliny, Babka i kiszka ziemniaczana, Kartacze, Kiszka, Sękacz, Marcinek i wiele innych potraw. Bezpieczna impreza plenerowa została zorganizowana zgodnie z wytycznymi dotyczącymi reżimu epidemiologicznego.
Pokazy plenerowej kuchni zostały współfinansowane ze środków Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego, Caritas Diecezji Drohiczyńskiej oraz uprzejmości Siemiatyckiego Ośrodka Kultury.