Przekaż 1,5% podatku dla Caritas Drohiczyn KRS 0000442509
Strona główna » Aktualności » Warsztaty kulinarne bielskich seniorów w ramach projektu ,,Od juniora do seniora – warsztaty międzypokoleniowe” współfinansowanego ze środków Województwa Podlaskiego
15 listopada 2023
Dnia 14.11.2023 r. w Warsztacie Terapii Zajęciowej Caritas Diecezji Drohiczyńskiej w Bielsku Podlaskim odbyły się warsztaty kulinarne, które były kontynuacją warsztatów w ramach projektu ,,Od juniora do seniora – warsztaty międzypokoleniowe”.
Projekt ten jest skierowany do seniorów z terenu Bielska Podlaskiego i okolic, dzieci oraz osób niepełnosprawnych należących do Warsztatu Terapii Zajęciowej w Bielsku Podlaskim . Na zorganizowanych zajęciach zgromadzone osoby zmierzyły się z tematem śledzi. Efektem warsztatów była wykonana szuba i śledzie z cebulką w śmietanie. Szuba to potrawa postna, gdzie na dnie salaterki układa się warstwami śledzie, cebulkę, buraki, ziemniaki, białka jajek posypując żółtkami, zaś poszczególne warstwy smaruje się majonezem. Sałatka powinna postać kilka godzin w lodówce, wtedy smakuje wyśmienicie.
Warsztaty kulinarne to nie tylko dla seniorów doskonała okazja do nauki sztuki gotowania, ale także sposób na wzbogacenie swojego doświadczenia kulinarnego, poszerzenie umiejętności i spotkanie się z pasjonatami jedzenia. W trakcie warsztatów uczestnicy mają okazję nie tylko na naukę praktycznych umiejętności kulinarnych, ale także na wymianę doświadczeń i ciekawych pomysłów z innymi miłośnikami kuchni.
Nasze warsztaty kulinarne to więcej niż tylko gotowanie – to podróż w świat smaków, umiejętności i kultury kulinarnej, dlatego zapraszamy na nie wszystkich seniorów. Bez względu na to, czy jesteś początkującym kucharzem czy doświadczonym entuzjastą kulinariów, warsztaty kulinarne oferują niezapomniane doświadczenie, które rozwija umiejętności, integruje społeczność seniorów i wprowadza do fascynującego świata kulinariów.
Realizowane zadanie publiczne współfinansowane było ze środków Województwa Podlaskiego.
Tekst: Piotr Olszański
Zdjęcia: Jolanta Ostaszewicz