Przekaż 1% podatku dla Caritas Drohiczyn KRS 0000442509

5 sierpnia 2020

Wakacje 2020 z Caritas

W trakcie kolonii organizowanych przez Caritas Diecezji Drohiczyńskiej dzieci aktywnie spędziły czas na wycieczkach, zabawach i zajęciach rekreacyjno – sportowych. Uczestniczyły też w zajęciach profilaktycznych promujących zdrowy styl życia. W trakcie pobytu zorganizowane zostały wycieczki krajoznawcze:

– do Władysławowa – Cetniewa na Aleję Gwiazd Sportu i do domku do góry nogami – dzieci poznały też historię powstania Ośrodka Olimpijskiego w Cetniewie.

– Rozewie –  przylądek nad Morzem Bałtyckim, na Pobrzeżu Kaszubskim. Na przylądku znajduje się Latarnia Morska Rozewie. Miejsce to uważane było za najdalej wysunięty na północ obszar Polski. Dzieci oglądały tam latarnię morską i zwiedziły muzeum latarnictwa, następnie zeszły klifem nad morze i brzegiem morza przeszły do Jastrzębiej Góry  na Promenadę Światowida;

– wycieczka na Półwysep Helski –  Hel to popularne i urokliwe miasteczko, które dzięki swojemu letniskowemu charakterowi przyciąga tysiące turystów. Usytuowany na samym krańcu Półwyspu Helskiego, potocznie nazywany jest „początkiem Polski”. W czasie wycieczki dzieci poznały historię Helu, zobaczyły umocnienia militarne jakie pozostały na Helu, następnie promenadą nad wydmami przeszły do miasta. Duże zainteresowanie wzbudziła dawna zabudowa kaszubska, poznały tradycje i dziedzictwo kulturowe Kaszub.

– wycieczka do Pucka – Puck z przystanią rybacką, gdzie ustawiony jest symboliczny słupek zaślubinowy, upamiętniający zaślubiny Polski z morzem, dokonane przez gen. Hallera 10 lutego 1920 r., obok stoi także popiersie ” Błękitnego Generała”. Port rybacki to również doskonały punkt widokowy na zatokę i górującą nad portem potężną, gotycką farę. Oprócz portu i mariny najważniejszym miejscem w Pucku jest rynek. W ostatnich latach pieczołowicie odrestaurowany, stanowi dziś wizytówkę miasta. Ozdobą placu jest neogotycki ratusz oraz kamieniczki z XVIII- XIX w.

– wycieczka do Wejherowa – jednego z najładniejszych pomorskich miast, założonego przez starostę malborskiego Jakuba Wejhera w połowie XVII w., Sercem miasta jest uroczy rynek, gdzie wznosi się okazały kościół farny pw. Św. Trójcy z 1755, powstały na miejscu pierwszej świątyni ufundowanej przez Wejhera. Miejscem odpoczynku mieszkańców i turystów jest park miejski im. A. Majkowskiego, w którym wznosi się okazały pałac Przebendowskich. Obecnie jest to siedziba Muzeum Piśmiennictwa i Muzyki Kaszubsko-Pomorskiej. Zobaczyć tu można interesujące eksponaty ukazujące dziedzictwo piśmienne Kaszub. Wejherowo to też liczne atrakcje przyrodnicze. W trakcie wypoczynku młodzież poznała  historię, przyrodę i kulturę terenów nadmorskich. Dużo czasu spędzali, także na plaży korzystając z kąpieli morskich i słonecznych oraz na terenach sportowych gdzie organizowane były zajęcia rekreacyjno – sportowe.

Każdego wieczoru organizowane były zabawy integracyjne  – tematyczne prezentacje grup, „Familiada” zajęcia muzyczne karaoke, „Mam talent” „Jaka to melodia, nauka tańca, oraz zabawy przy muzyce.

Bezpieczne turnusy wakacyjne dla dzieci i młodzieży zostały dofinansowane ze środków Funduszu Składkowego Ubezpieczenia Społecznego Rolników w kwocie 750,00 zł/os.

Tekst i zdjęcia: Zofia Michna

nastepny wpis »