Przekaż 1% podatku dla Caritas Drohiczyn KRS 0000442509

2 lipca 2021

Rodzinny Piknik u Ossolińskich

Moc atrakcji dla małych i dużych, znakomita atmosfera, uśmiechnięte dziecięce twarze i piękna pogoda. Tak właśnie wyglądała sobota 12 czerwca, w kompleksie parkowym Pałacu Ossolińskich gościli pracownicy ZSCKR w Rudce wraz ze swoimi dziećmi, aby wziąć udział w „Rodzinnym Pikniku u Ossolińskich”, który współfinansowany został przez CARITAS DIECEZJI DROHICZYŃSKIEJ, w ramach zadania MIEJ SERCE – edycja 2 oraz Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce.

Atrakcji było co niemiara, więc każdy znalazł coś dla siebie. Po oficjalnym powitaniu gości, dzieci zostały podzielone na dwie grupy wiekowe. W czasie, kiedy starsza grupa poszukiwała wskazówek do rozwiązywania zagadki, podczas gry terenowej poznając historię rodu Ossolińskich i Potockich, najmłodsi oglądali pokaz baniek mydlanych. Zachwytom nie było końca, a to był dopiero początek atrakcji. W programie festynu znalazły się animacje – gry, zabawy z chustą, konkursy prowadzone przez animatorów, dmuchany zamek.

Amatorzy  doznań sportowych mogli sprawdzić się na stanowisku „sumo”. Po tak wielu atrakcjach uczestnicy mali i duzi zasłużyli na posiłek i chwilę wytchnienia, popcorn i watę cukrową na deser, czyli to co dzieci lubią najbardziej. Nie był to jednak koniec zabawy. Maluchy, malując twarz, mogły stać się ulubionym super bohaterem, stworzyć z baloników zwierzaczka, natomiast starsze dzieci próbowały swoich sił w dmuchanych kulach. Animatorów dzielnie wspierali wolontariusze Szkolnego Koła Caritas, który bawili się wspólnie z dziećmi i zachęcali ich do brania udziału w konkursach. Z ogromnym zaangażowaniem dbali o komfort i bezpieczeństwo najmłodszych, wykazując się troską i empatią.

Na zakończenie spotkania wszyscy uczestnicy zgromadzili się przy ognisku piekąc kiełbaski, gdzie czekała na nich jeszcze jedna niespodzianka. Odwiedziły nas maskotki ZSCKR w Rudce – krówka i pszczółka, które cieszyły się zainteresowaniem małych i dużych dzieci, a nawet ich rodziców. Po wspólnych fotografiach i harcach z maskotkami, Pani Elżbieta Owerczuk – wicedyrektor ZSCKR   w Rudce wręczyła dzieciom i wolontariuszom nagrody za zaangażowanie i udział we wspólnej zabawie.

Tekst:  Maria Smorczewska,  Katarzyna Koc – Karwowska

Zdjęcia:  Izabela Zapisek, Katarzyna Koc – Karwowska