Przekaż 1% podatku dla Caritas Drohiczyn KRS 0000442509

22 października 2020

Pielęgnujmy pamięć o naszych bliskich, nie zapominając o potrzebujących

Każdy rok jest wyjątkowy. Do nadchodzących uroczystości Wszystkich Świętych i Dnia Zmarłych  czynimy misterne przygotowania. Z potrzeby serca i pamięci o najbliższych, odwiedzimy groby na cmentarzach, a także zapalimy światełko nadziei. Pełni zadumy i nostalgii nie zapomnijmy w tych chwilach o swoim bezpieczeństwie. Zachowajmy środki ostrożności, dystans społeczny i wszelkie możliwe zasady higieny. Nie przyczyniajmy się do rozprzestrzeniania epidemii koronawirusa. Bądźby odpowiedzialni, dbajmy o siebie i o innych. Można by rzec, że ten rok jest wyjątkowy? Gdyż stawia przed nami nowe wyzwania. Uczymy się żyć w obliczu pandemii, jednocześnie starając się zachować normalność w życiu codziennym. Uczulmy więc młode pokolenie, bądźmy przykładem, uwrażliwmy ich na potrzeby innych osób. Nauczmy jak dbać i pielęgnować naszą tradycje i kulturę. W najbliższych dniach, każdy zapalony znicz na grobach najbliższych, będzie symbolizował naszą wdzięczność, a także bliskość i troskę o zmarłych. Nie liczy się wielkość, ani ozdobność szklanego naczynia, a intencja i pamięć. Można w takiej chwili pielęgnować także dobre uczynki względem innych i przyczynić się do współtworzenia dzieł charytatywnych Caritas. Nabywając znicz od naszych wolontariuszy, opatrzony logiem Caritas, pomożemy potrzebującym z naszej diecezji, seniorom, dofinansujemy kolonie letnie dla dzieci oraz wesprzemy działalność świetlic socjoterapeutycznych.

Pamiętajmy o bezpieczeństwie swoim oraz innych ludzi, jedynie czym możemy zarażać się w dzisiejszych czasach, to czynienie dobra względem bliźniego. Za włączenie się i przeprowadzenie akcji „Płomyk Nadziei”, z całego serca podziękowania składamy wolontariuszom i księżom z naszej diecezji.

nastepny wpis »