Przekaż 1% podatku dla Caritas Drohiczyn KRS 0000442509

17 czerwca 2022

Objazdowy Teatr Osób Niepełnosprawnych –szlakiem podlaskiej historii

Caritas Diecezji Drohiczyńskiej wspólnie z Warsztatem Terapii Zajęciowej w Bielsku Podlaskim w okresie od 15.05.2022 r. do 30.11.2022 r. realizuje projekt: „Objazdowy Teatr Osób Niepełnosprawnych –szlakiem podlaskiej historii”.

Projekt „Objazdowy Teatr Osób Niepełnosprawnych–szlakiem podlaskiej historii” , to kolejna edycja teatralna osób niepełnosprawnych. Objazdowy Teatr powstał z myślą nie tylko o osobach niepełnosprawnych, ale również o dzieciach, młodzieży oraz o osobach starszych z woj. podlaskiego, którzy jeszcze nie mieli możliwości i okazji poznania dorobku teatralnego osób niepełnosprawnych. Zadanie będzie żywą lekcją historii ukazującą najważniejsze daty historyczne mówiące o odzyskaniu niepodległości przez Polskę. Spektakl skupi się na wydarzeniach II wojny światowej wraz z przypomnieniem pieśni patriotycznych. W ramach projektu zostanie zorganizowana wystawa historyczna połączona z lekcją historii w ramach działań IPN z Białegostoku. Wystawa będzie umiejscowiona w pomieszczeniach  Muzeum Obojga Narodów w Bielsku Podlaskim. W ramach zadania zostaną zorganizowane warsztaty plastyczne o tematyce niepodległościowej również w bielskim Muzeum oraz konkurs patriotyczny.

Zadanie przewiduje cykl zajęć warsztatowo-teatralnych wśród osób niepełnosprawnych przygotowujących do inauguracji spektaklu patriotycznego oraz objazdu teatralnego dla dzieci, młodzieży oraz osób starszych z woj. podlaskiego. Podsumowaniem zadania będzie inauguracja spektaklu teatralnego połączona z piknikiem oraz później cykl wyjazdów do bielskich szkół. W ramach projektu opracowany zostanie śpiewnik patriotyczny, który cieszył się w każdej edycji dużym zainteresowaniem.

Zadanie publiczne jest współfinansowane ze środków Województwa Podlaskiego.

Autor: Monika Piotrowska-Śliwińska

nastepny wpis »